Rozwiązywałem ale mi wyszła delta<0 a nie mogę znaleźć błędu.
Dominik: Znaleźć ciąg utworzony przez cztery liczby spełniające następujące warunki:
a)suma skrajnych liczb wynosi 14
b)suma środkowych liczb wynosi 12
c)trzy początkowe tworzą ciąg geometryczny
d)trzy końcowe tworzą ciąg arytmetyczny
17 mar 01:28
grzest:
Równania:
a
1+a
4=14;
a
2+a
3=12;
a
22=a
1a
3;
2a
3=a
2+a
4.
Mamy układ czterech równań z czterema niewiadomymi.
Istnieją dwa rozwiązania tego układu:
1) a
1=2; a
2=4; a
3=8; a
4=12.
| | 25 | | 15 | | 9 | | 3 | |
2) a1= |
| ; a2= |
| ; a3= |
| ; a4= |
| . |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
17 mar 03:38
Dominik: Do tego doszedłem, chciałem zobaczyć jak wyglądają obliczenia no ale....
17 mar 06:02
grzest: To może pokazałbyś swoje?
17 mar 13:31