Arkusz maturalny 2 zadania równanie,wielomian
Slavko:
1.
f(x)=log(x+
√1+x2)
Wykaż ,że f(−x)=−f(x) dla każdego xeR
2.
Suma wszystkich współczynników wielomianu W(x)=ax
3 +bx
2+cx−6 wynosi −5 .Jednym z jego
pierwiastków jest 2 ,a przy dzieleniu przez x+1 otrzymujemy resztę −4 .
Oblicz W(x−1)>0
Czy moglibyście poratować jakimiś wskazówkami

17 mar 00:55
yyhy: 1.
f(−x)=log(−x+
√1+(−x)2)=log(
√1+x2−x)
| | (1+x2)−x2 | | a2−b2 | |
=log( |
| ) // wzór (a−b)= |
| |
| | √1+x2+x | | a+b | |
=log(
√1+x2+x)
−1
=−1*log(
√1+x2+x)
=−f(x)
17 mar 01:03
jc: 1. popatrz na f(−x).
2. Zapisz każdy z 3 waruków w postaci równania.
17 mar 01:03
yyhy: 2. Z założenia zadania wiemy:
a+b+c−6=−5
W(2)=0
W(x)=Q(x)(x+1)−4 dla pewnej funkcji kwadratowej Q
kobminuj!
17 mar 01:05
Slavko: Bardzo Wam dziękuję za pomoc

Już dalej mam nadzieję ,że dam radę
17 mar 01:10
jc: Co to znaczy Oblicz W(x−1) > 0 ?
17 mar 01:10
Slavko: W poleceniu było rozwiąż nierówność ,nie dokładnie przepisałem .Pod ten wzór podstawiam zamiast
x to x−1 .
17 mar 01:15
ICSP: 1. f(x) = arsinh(x) jest funkcją nieparzystą jako funkcja odwrotna do sinusa hiperbolicznego
(który jest funkcją nieparzystą). Takie uzasadnienie w zupełności wystarczy.
17 mar 02:13