#workout
PrzyszlyMakler: Ekstremalnie ważne pytanie.
| | π | | π | |
sin(−x + |
| )cos(3x− |
| )=0 |
| | 4 | | 4 | |
Jak to rozwiązać dla każdego przedziału?
17 mar 00:39
tss: | | π | | π | |
sin(−x+ |
| )=0 ⋁ cos(3x− |
| )=0 |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | π | | π | | π | | 3 | |
−x+ |
| =2kπ ⋁ −x+ |
| =(2k+1)π 3x− |
| = |
| +2kπ ⋁ 3x− |
| = |
| π+2kπ |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
17 mar 00:49
PrzyszlyMakler: | | π | |
A dlaczego w pierwszym przypadku podałeś =2kπ, a w drugim |
| + 2kπ? |
| | 2 | |
17 mar 00:55
PrzyszlyMakler: Mógłby prosze ktoś wyjaśnić? Właśnie na uzasadnieniu tego mi zależy.
17 mar 01:01
yyhy: No to pytanie dla ciebie
gdzie sie zeruje sinus?
17 mar 01:07
PrzyszlyMakler: Jezu. Dziękuję

17 mar 01:08