Parametr m - jedno rozwiązanie
Moniunia: Pilne! Pomocy
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie:
x2 − (|m|+1)x+m2=0
ma dokładnie jedno rozwiązanie
16 mar 23:27
PW: Pilne o wpół do dwunastej? Piszesz nocną klasówkę, czy nie zaśniesz bez rozwiązania?
Równanie kwadratowe
x2 + bx + c = 0
ma tylko jedno rozwiązanie wtedy i tylko wtedy, gdy ma postać
(x − x0)2 = 0,
czyli
x2 − 2x0x + x02 = 0.
Przyrównać współczynniki.
16 mar 23:40
Moniunia: jutro mam sprawdzian, stąd moja cheć poznania rozwiązania... Dziękuje
16 mar 23:53