Ciąg arytmetyczni i geometryczny
Kamil: Trzy liczby ( x,y,z) tworzą ciąg arytmetyczny. Jeśli trzecią liczbę zwiększymy o 48 to
otrzymamy ciąg geometryczny.Jeśli drugi wyraz nowego ciągu zwiększymy dwukrotnie, a trzeci
wyraz nowego ciągu zwiększymy o 24 to znów będzie ciąg arytmetyczny. Znajdź x,y,z.
16 mar 23:27
Eta:
x=12 , y=36, z=60 lub x=36, y=36, z=36
16 mar 23:48
Janek191:
(x, y , z) − ciąg arytmetycznym ,więc 2 y = x + z
x, y, z + 48 ) − ciąg geometryczny, więc y
2 = x*( z + 48)
x, 2 y, z + 72 ) − ciąg arytmetyczny, więc 4 y = x + z + 72
Mamy
4y = 2 y + 72
2 y = 72
y = 36
=====
72 = x + z ⇒ x = 72 − z
zatem
36
2 = ( 72 − z)*(z + 48)
1 296 = 72 z + 3 456 − z
2 − 48 z
z
2 − 24 z − 2 160 =0
Δ = 576 − 4*1*( − 2 160) = 576 + 8 640 = 9 216
√Δ = 96
| | 24 − 96 | | 24 + 96 | |
z = |
| = − 36 lub z = |
| = 60 |
| | 2 | | 2 | |
więc
x = 72 − z = 72 − (−36) = 108 lub x = 72 − 60 = 12
Odp.
x = 108, y = 36, z = − 36 lub x = 12 , y = 36, z = 60
=================================================
17 mar 08:00