Pochodna funkcji
Imie_matematyczne: Hej, mam na jutro pracę zaliczeniową,
a nie jestem w stanie zrozumieć jak obliczyć jedną z pochodnych,
a mianowicie chodzi o (x2+x+1)span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">12.
Byłoby fajnie, jakbyście przy rozwiązaniu dali wyjaśnienie,
cobym w przyszłości sam dał sobie radę. Dzięki za pomoc, buziaczki!
16 mar 23:02
Imie_matematyczne: Ta funkcja to (x
2+x+1)
12
Czyli nawias do potęgi
12, nie wiem czemu ten kod CSS się tam wyświetla, gdy chcę zrobić
indeks górny ułamka
16 mar 23:05
Benny: y=x
2+x+1
| | 1 | | 1 | |
(y1/2)'= |
| y−1/2*y'= |
| *(2x+1) |
| | 2 | | 2√x2+x+1 | |
16 mar 23:09
Imie_matematyczne: Dzięki wielkie! To prostsze niż się wydawało
16 mar 23:15