kaaaasik:
WYZNACZ WSZYSTKIE WARTOŚCI PARAMETRU M, DLA KTÓRYCH RÓWNAIE (sin
2x - cos
2x)
2 +m
2 - 5 = 0 Z NIEWIADOMĄ X MA ROZWIĄZAANIE.
Proszę o pomoc
3 gru 13:24
Scotty:
Nie wiem czy to do końca dobre rozumowanie, ale wg. mnie powinno być tak:
(sin2x - cos2x)2, dla każdego x należącego do liczb rzeczywistych przyjmuje zawsze wartości z przedziału <0,1>, biorąc więc skrajne wartości (min i max) tego wyrażenia liczymy przedziały w jakich powinien zawierać się parametr m:
dla (sin2x - cos2x)2=0
0+m2-5=0
m2=5
m=√5
m=+/- √5
natomiast dla (sin2x - cos2x)2=1
1+m2-5=0
m2=4
m=√4
m=+/- 2
Łącząc wyniki otrzymujemy ze parametr m będzie przymował wartości z przedziałów <-√5,-2> lub <2,√5>.
12 gru 13:54
kaasik:
dzięki
15 gru 20:14