Proszę o pokazanie jak rozwiązać bo mi wychodzą dziwne wyniki.
Dominik: Suma trzech liczb tworzących ciąg arytmetyczny wynosi 24. Jeśli do pierwszej dodamy 1, do
drugiej 2, a do trzeciej 35, to otrzymamy ciąg geometryczny.
16 mar 22:42
PrzyszlyMakler: a1 + a2 + a3 = 24
(a1 + 1), (a2 + 2), (a3+35) ciąg geometryczny
Z pierwszego równania masz
3a1 + 3r = 24
a1 + r = 8
więc masz już gotowy wyraz drugi i dalej stosujesz zależność w ciągu geometrycznym, tj.
dla wyrazów a,b,c. b2 = a*c podstawiasz i wyjdzie
16 mar 22:45