równanie różniczkowe
Radzio: Rozwiąż równanie (x − 2y)y' = 2x − y
Jaki warunek początkowy należałoby zadać, by otrzymać rozwiązanie postaci x2−xy+y2=0
16 mar 22:31
jc:
Rozwiązaniem jest y spełniające równość:
x2 − xy + y2 = C
Różniczkując uzyskamy nasze równanie różniczkowe:
(2x − y) − (x−2y)y' =0.
x2−xy+y2=0 definiuje funkcję y określoną w jednym punkcie x=0, y(0)=0.
Takiej funkcji nawet nie można zróżniczkować, bo jak?
16 mar 22:43
Radzio: dzięki
16 mar 23:11
Mariusz:
To jest równanie jednorodne więc wystarczy podstawić y=ux aby rozdzielić zmienne
(x−2y)y'=2x−y
y=ux
y'=u'x+u
(x−2ux)(u'x+u)=2x−ux
x(1−2u)(u'x+u)=x(2−u)
(1−2u)(u'x+u)=2−u
(1−2u)u'x+u(1−2u)=2−u
(1−2u)u'x=2−u−u+2u
2
(1−2u)u'x=2−2u+2u
2
(1−2u)u'x=2(1−u+u
2)
ln|u
2−u+1|=−2ln|x|+C
1
x
2u
2−xux+x
2=C
2
y
2−xy+x
2=C
17 mar 00:32
jc: Mariusz Myślę, że nie warto stosować procedur, jak widać rozwiązanie.
| | y2 − x2 | |
Tu nie widać: y' = |
| . Próbuj. |
| | 2xy | |
17 mar 00:55