wykres funkcji logarytmicznej
bbeata: Sporządź wykres
y=log2(1−x)
czy mam dobry plan
1−− dziedzina x<1
2−−sporządzam wykres y=log2x
3−− otrzymany wykres odbijam symetrycznie względem osi oy
4== przesuwam wykres o 1 jednostkę w lewo
Proszę , czy mam dobry plan wykresu
16 mar 22:09
5-latek : No dobry . tylko powiedz jak zrobisz w miare dokładny wykres w zeszycie ?
Wedlug mnie albo papier milimetrowy albo program do rysowania funkcji
16 mar 22:20
SzlifowanieMaturalne:
5−latku, a czy skoro 1−x = −x+1 = −(x−1), to nie trzeba będzie przesuwać w prawo, zamiast
w lewo? Jestem w tym temacie zielony, więc chętnie się dowiem..
16 mar 22:26
piotr: w prawo

! bo wartość w zerze ma być zero
16 mar 22:28
SzlifowanieMaturalne: Mój sposób rozumowania jest ok?
16 mar 22:32
piotr: to ma być SzlifowanieMaturalne?

skoro jest się "w tym temacie zielony"
16 mar 22:32
5-latek : W prawo ma być
16 mar 22:34
SzlifowanieMaturalne: 
W najbliższych dniach będę zadawał dużo pytań i jakoś to będzie
16 mar 22:35
bbeata: dziedziną jest x<1, wykres jest− niesk do −1 i nie zgadza się wykres z dziedziną
16 mar 22:39
5-latek : Tylko żeby na maturze jakos to było (wiesz kto ? ) nie będę pisal
16 mar 22:40
bbeata: Piotr co w prawo przesuwamy, bo w punkcie 4 podałam przesunięcie w lewo
16 mar 22:43
SzlifowanieMaturalne: nie mogę rozszyfrować, co napisałeś 5−latku..
16 mar 22:43
bbeata: nie umiem korzystać z programów do rysowania funkcji
16 mar 22:44
16 mar 22:46
bbeata: tylko w wolframie wychodzi inny wykres
16 mar 22:50
5-latek : Dobry wykres wychodzi tylko należy umiec go odczytac
A jak zapiszsesz sobie tak y=log2(x−1)= log2(−(x−1)) to już będzie lepiej ?
16 mar 22:56
bbeata: Dziękuję
16 mar 23:15
bbeata: jak zapisać log przy podstawie jednej drugiej ( do programu wykresu)
16 mar 23:19
SzlifowanieMaturalne:
Jeżeli mówisz o wolframie, to jako funkcję log() przyjmującą 2 argumenty, np. log(1/2, 5)
16 mar 23:23
bbeata: chodzi mi o wykres tu na tej stronie "rysuję"
16 mar 23:27