Oblicz
radkovsky: log5 22−log25 121−logp{5} √10
Przepraszam za zapis, chodzi o: logarytm o podstawie 5 z 22 minus logarytm o podstawie 25 z 121
minus logarytm o podstawie √5 z √10
16 mar 21:47
Eta:
...=1
16 mar 21:49
radkovsky: Obliczenia?
16 mar 21:51
Eta:
log25121= log511 i log√5√10= log510= 1+log52
..... =
16 mar 21:53
Janek191:
Dokładniej
= log
5 22 − log
52 121 − log
50,5 10
0,5 =
= log
5 22 − 0,5 log
5 121 − 2 log
5 10
0,5 =
| | 22 | | 1 | |
= log5 22 − log5 11 − log5 10 = log5 |
| = log5 |
| = − 1 |
| | 11*10 | | 5 | |
16 mar 21:56
Eta:
16 mar 22:01
Eta:
Odp: oczywiście −1
16 mar 22:01