prawdopodobieństwo
bmbm: ze zbioru {−1,2,3,0,1} losujemy dwa razy po jednej liczbie bez zwracania .
a)określ zbiór zdarzeń elementarnych dla tego doświadczenia
b) oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia,że iloczyn wylosowanych liczb jest równy 0
16 mar 21:45
Artix1500: a) |Ω| = 5*4 = 20
b) Iloczyn bedzie zero jezeli jedna z liczb to zero (0,−1),(0,1)...(3,0) jest takich zbiorów 8
| | 8 | |
wiec prawdopodobienstwo wynosi |
| |
| | 20 | |
16 mar 21:57
PW: Źle. Zbiółr zdarzeń elementarnych Ω składa skię z dwuelementowych podzbiorów zbioru
5−elementowego.
| | | | 5! | | 5,4 | |
|Ω| = | = |
| = |
| = 10. |
| | | 3!2! | | 2 | |
Wbrew pozorom losowanie "dwa razy po jednej liczbie bez zwracania" to to samo co "wsadził łapę
i od razu wyciągnął dwie". W zadaniu nie mówi się o nadawaniu wyciągniętym liczbom jakiegoś
porządku, po prostu wyciągamy dwie (tworzymy dwuelementowy podzbiór). Również pytanie b)
niczego takiego nie sugeruje, mamy wylosowane liczby pomnożyć, wynik mnożenia nie zależy od
kolejności.
16 mar 23:52