wzory skróconego mnożenia.
patrycja: √18 − 9 √3 =
pomoże ktoś doprowadzić do prostszej postaci? próbuję rozkładać ze wzoru skróconego mnożenia,
ale w pewnym momencie się zacinam i nie wiem co dalej.
16 mar 21:33
Janek191:
18 − 9√3 = 9*( 2 − √3)
16 mar 21:40
Eta:
| | (√3−1)2 | | 3 | |
√9(2−√3= 3 √2−√3 = 3*√ |
| = |
| (√3−1)=........ |
| | 2 | | √2 | |
16 mar 21:40
5-latek : √18−9√3=
√18−√243
mamy a=18 i b= 243
a
2−b= c
2
18
2−243= 81 to c= 9
| | 27 | | 9 | | √27 | | √9 | | 3√3−1 | |
√18−√243= √ |
| −√ |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
16 mar 21:50
5-latek : | | 3√3−3 | |
ma być oczywiście |
| bo √9=3 |
| | √2 | |
16 mar 21:52
Eta:
16 mar 21:55
patrycja: Kąt rozwarcia stożka ma miarę 30 stopni, a jego podstawa ma pole równe (18 − 9
√3 )π . Oblicz
pole przekroju osiowego tego stożka.
mimo wszystko wciąż nie wiem jak rozwiązać do konca to zadanie
16 mar 22:00