oblicz logarytm
sebeq: 2 log5 – log10 + log40 =
16 mar 21:28
5-latek : w pamięci=2
16 mar 21:29
sebeq: a możesz rozpisać ?
16 mar 21:30
SzlifowanieMaturalne:
2 z pierwszego log zamieniasz na 5
2 czyli 25
jak jest odejmowanie to dzielisz, jak dodawanie to mnozysz, wiec masz
| | 25*40 | |
log( |
| ) = log10100 = x |
| | 10 | |
10
x = 100 −> x = 2
16 mar 21:33
sebeq: dobra już wiem
16 mar 21:33
sebeq: Dzięki
16 mar 21:33
SzlifowanieMaturalne:
16 mar 21:33
SzlifowanieMaturalne: a
5−latka, zapraszam tutaj na dosłownie minutkę −
319959
16 mar 21:34
Janek191:
| | 25*40 | |
= log52 + log 40 − log 10 = log( 25*40) − log 10 = log |
| = log 100 = 2 |
| | 10 | |
bo 10
2 = 100
16 mar 21:34
sebeq: Dzięki
16 mar 21:36