oblicz 4 pierwsze pochodne
Adam: oblicz 4 pierwsze pochodne pomoże ktoś w rozwiązaniu?
1√x
16 mar 21:26
16 mar 21:27
Janek191:
f(x) = (√x)−1 = x−12
16 mar 21:29
16 mar 21:30
Adam: tak
16 mar 21:30
Janek191:
| | 1 | | −3 | | 3 | |
f ''(x) = − |
| * |
| x − 52 = |
| x−52 |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
itd.
16 mar 21:31
Adam: ale przy pierwszej pochodnej jest 1przez pierwiastek x
16 mar 21:33
Janek191:
| | 1 | |
f(x) = |
| = (√x)−1 = (x12)−1 = x−12 |
| | √x | |
16 mar 21:47
Janek191:
f(x) = x
m to f'(x) = m x
m −1
więc
| | 1 | | 1 | |
f '(x) = − |
| x −12 − 1 = − |
| x−32 |
| | 2 | | 2 | |
16 mar 21:49