:(
Jack: wyznacz wszystkie liczby naturalne, spelniajace rownanie
x2 − y2 = 400
Jest na to jakas szybka metoda?
16 mar 21:26
5-latek : (x−y)(x+y)=400
16 mar 21:27
Jack: tia... czyli na okolo
16 mar 21:51
Benny: 2x=a+b
| | a+b | |
x jest naturalne, więc |
| też musi być |
| | 2 | |
| a+b | |
| będzie naturalne, obie będą parzyste lub obie nieparzyste |
| 2 | |
1 i 400 odpada
2 i 200 sprawdzić
4 i 100 sprawdzić
5 i 80 odpada
8 i 50 odpada
10 i 40 sprawdzić
16 i 25 odpada
20 i 20 odpada
więc dużo do sprawdzenia nie ma
16 mar 21:58
Jack: hmm, dziekuje
na parzystosc nie wpadlem
16 mar 22:07
piotr1973: Podaję rozwiązania całkowite:
{x = −101, y = −99}
{x = −101, y = 99}
{x = −52, y = −48}
{x = −52, y = 48}
{x = −29, y = −21}
{x = −29, y = 21}
{x = −25, y = −15}
{x = −25, y = 15}
{x = −20, y = 0}
{x = 20, y = 0}
{x = 25, y = −15}
{x = 25, y = 15}
{x = 29, y = −21}
{x = 29, y = 21}
{x = 52, y = −48}
{x = 52, y = 48}
{x = 101, y = −99}
{x = 101, y = 99}
17 mar 09:26