matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
znaleźć rozwiązania równania (logarytmy)
joka:
2 log
2
(x−4) −1=log
2
x
30 gru 14:59
mix:
po pierwsze : założenia : x−4 >0 i x >0 x >4 i x >0 =>
x >4
log
2
( x −4)
2
− log
2
x = 1 log
2
[(x−4)
2
]/x= 1
(x −4)
2
to
= 2
x
(x −4)
2
= 2x ...... teraz dokończ , pamiętaj ,że x >4 ... czyli podaj jako rozwiązanie te x , które są większe od 4
30 gru 15:17
joka:
ok dzięki wielkie
**
30 gru 15:20
mix:
30 gru 15:25