co zrobiłam źle?
bajabongo: Przedstaw liczbę 4 w postaci sumy dwóch składników tak, aby ich iloczyn był największy. Coś źle
obliczyłam... tylko co?
a+b=4
b=4−a
a*b= największa wartość
a*(4−a)=4a−a2=a(4−a)
a=0 lub 4−a=0 a= 4
b=4−4=0 lub b=4−0=4
16 mar 20:45
bajabongo: Ludzie błagam
16 mar 20:56
5-latek : teraz y= 4a−a
2 jest funkcja malejaca i ma najwieksza wartość w wierzchołku tej paraboli
czyli a=2
b=4−a=2
16 mar 20:59
Janek191:
16 mar 21:01
5-latek : Witaj
16 mar 21:02
bajabongo: jestem za tępa

co to jest to y=4a−a
2? skąd to jak to gdzie?

i co zrobiłam źle u góry?
16 mar 21:06
bajabongo: ok to ogarnęłam xD a skąd −4/−2?
16 mar 21:16
zef: wzór na p wierzchołka p=−b/2a
16 mar 21:17
bajabongo: dobra dobra

doszłam
16 mar 21:19