liczba e, dowód
2,71: Ktoś pomoże?
−x*(e(−x2/2))(n−1)−(n−1)(e(−x2/2)(n−2)=(e(−x2/2)(n)
16 mar 20:22
2,71: prosze o wskazowke
16 mar 20:40
Jerzy:
To Ty pomóż ..rozszyfrować
16 mar 21:26
2,71: Iloczyn −x i (n−1) pochodnej z e do potęgi −x2/2 minus iloczyn n−1 i (n−2) pochodnej z e do
potęgi −x2/2 jest równy n− tej pochodnej z e(−x2/2)
16 mar 21:30
jc:
[ e
−x2/2 ]' = −x e
−x2/2
Mamy wzór
(fg)' = fg' + f'g
(fg)'' = f g' + 2 f'g' +f''g
(fg)''' = f g''' + 3 f'g'' + 3 f''g' + f'''g
| | | |
(fg)(n) = ∑k=0n | f(k)g(n−k) |
| | |
Stosujemy do f = −x, g= e
−x2/2 i n−1 pochodnej.
Z całej sumy zostaną tylko dwa pierwsze składniki.
[ e
−x2/2 ]
(n) = [−x e
−x2/2]
(n−1) =
=−x [e
−x2/2]
(n−1) − (n−1) [e
−x2/2]
(n−2)
16 mar 21:53