pole graniastosłupa
marta: Podstawą graniastosłupa jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 6 i 8 cm. oblicz
pole powierzchni całkowitej tego graniastsłupa, jeżeli jego objętość jest równa 240cm.
30 gru 14:39
joka:

no więc pole podstawy to:
6cm * 8cm* 1/2 = 24cm
2
30 gru 15:05
joka: bok i obliczasz z twierdzenia pitagorasa no więc:
82 +62 = i2
64+36= i2
100=i2
i=10
30 gru 15:07
joka: Pc =Pp +Pb
czyli pole podstawy + pole boków
Pp= 24cm2
V= 240cm3
V= Pp * H
240cm3 = 24cm2 * H
H= 10cm
30 gru 15:10
jolka: kurde dalej nie bardzo wiem jak
30 gru 15:36