matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Help me
Mieczyslaw:
Tworząca stożka ma długosć 8 i tworzy z jego wysokoscią kąt 30stopni. Oblicz objętosć tego stożka.
16 mar 20:18
Godzio:
Promień: r Tworząca: 2r Wysokość r
√
3
(z trójkąta o kątach 30,60,90) l = 2r = 8 ⇒ r = 4 ⇒ H = r
√
3
= 4
√
3
1
V =
πr
2
H
3
16 mar 20:19