#workout
PrzyszlyMakler: | | 2−sin2x*ctgx | |
Wykaż, że tgx*sinx = |
| |
| | 2cosx | |
Chciałbym Was zapytać o pomoc w rozwiązywaniu takich zadań. Od czego zaczynać? Muszę mieć po
prostu 'szczeście', że przekształcę z zamysłem autora?
16 mar 20:01
Metis: Trzeba się narobić wielu przykładów, aby wiedzieć od czego zacząć i jak przekształcać.
Przekształcasz zawsze lewą albo prawą stronę równania.
Ja zaczynam zawsze od formy "mniej" skomplikowanej, bo w tym przypadku od lewej strony
równania.
16 mar 20:05
PrzyszlyMakler: Wyszło mi. A mogę przekształcić obie strony "po trochu" i uznać, że są równe?
16 mar 20:08
Metis: bez "bo"
16 mar 20:08
Metis: Nie radzę

zapytaj kogoś
wybitnego
16 mar 20:09
PrzyszlyMakler: | | cos2x − 1 | | 1−cos2x | |
Jednak nie wyszło. Wyszło mi lewa: |
| prawa: |
| .. |
| | cosx | | cosx | |
tak blisko.. XD
16 mar 20:10
PrzyszlyMakler: Ktos sprobuje?
16 mar 20:59
Benny: | 2−sin2x*ctgx | | | | 1−cos2x | |
| = |
| = |
| = |
| 2cosx | | 2cosx | | cosx | |
16 mar 21:02
PrzyszlyMakler: Czyli dobrze kombinowałem. Bardzo dziękuję. Zabrakło wykończenia ; )
16 mar 21:23