wartość wyrażeń
xD: Hej,
Wiedząc że α jest kątem ostrym, oblicz wartości podanych wyrażeń;
a) sin2α+tgα, cosα=12
b)tgα−cos2α, sinα=√32
c) 2ctgα−ctgα, sinα=√22
mógłby mi ktoś te zadanie wytłumaczyć .?
16 mar 19:55
Jack:

albo zawsze rysujesz trojkat albo z jedynki trygonometrycznej
dla podpunktu
a)
z pitagorasa (2x)
2 − (1x)
2 = 3x
2
b = x
√3
w takim razie
| | b | | x√3 | |
tg alfa = |
| = |
| = √3 |
| | 1x | | 1x | |
| | b | | √3x | | √3 | |
sin alfa = |
| = |
| = |
| |
| | 2x | | 2x | | 2 | |
| | 3 | | 3√3 | |
więc sin2 alfa * tg alfa = |
| * √3 = |
| |
| | 4 | | 4 | |
16 mar 19:58
xD: dlaczego tu jest (sin2 alfa * tg alfa ) chodzi mi tu dlaczego jet mnożenie .... ?
16 mar 20:03
xD: a kolejne punkty b i c ? nie ogarniam tego o.O
16 mar 20:06