Funkcje
ChcialbymZdac: Funkcja okreslana jest wzorem
| ⎧ | −2 dla −3≤x≤ −1 | |
| ⎩ | −2x−4dla x> −1 |
|
a) wyznacz f(x) dla −2, 1 oraz x dla f(x) = −5 ( tzn. tutaj jest tabelka)
b)Naszkicuj wykres funkcji
Nie za bardzo wiem jak taką funkcje zrobić i jak wyznaczyc
16 mar 19:40
Godzio:

f(−2) = −2
f(1) = −2 * 1 − 4 = −2 − 4 = −6
f(x) = − 5 ⇒ − 2 = −5 sprzeczność dla x ∊ <−3,−1>
f(x) = − 5 ⇒ − 2x − 4 = − 4 ⇒ 2x = 0 ⇒ x = 0 dla x > − 1
Stąd x = 0
16 mar 20:03
ChcialbymZdac: Aaa, juz wszystko rozumiem, dziekuje bardzo
16 mar 20:19
Janek191:
f( − 2,1) = − 2
16 mar 20:41
Janek191:
f( x) = − 5 ⇒ −2 x − 4 = − 5 ⇒ −2 x = − 1 ⇒ x = 0,5
========
16 mar 20:43
ChcialbymZdac: A no wlasnie cos m nie pasowalo
16 mar 20:48
ChcialbymZdac: Ale w sumie dlaczego 1 jest rowne −2, skoro jest wieksze od −3, ale nie jest mniejsza od −1
16 mar 20:51