Wyznacz równanie prostej do której należy punkt P(1,-1) i takiej, że odleglość p
Anastazja: Wyznacz równanie prostej do której należy punkt P(1,−1) i takiej, że odleglość punktu Q(8,−2)
od tej prostej wynosi 5.
16 mar 19:18
16 mar 19:20
Anastazja: wiem, podstawilam to ale wychodzi mi coś dziwnego :'(
16 mar 19:21
===:
równanie pęku prostych przez P
y+1=a(x−1) ⇒ ax−y−a−1=0
| | |8a+2−a−1| | |
5= |
| ⇒ 5√a2+1=|7a+1| |
| | √a2+1 | |
25a
2+25=49a
2+14a+1 ⇒ 24a
2+14a−24=0
12a
2+7a−12=0
itd
| | 4 | | 1 | | 3 | | 7 | |
y=− |
| x+ |
| lub y= |
| x− |
| |
| | 3 | | 3 | | 4 | | 4 | |
16 mar 19:40
Janek191:

P = ( 1, −1)
y = a x + b
− 1 = a + b ⇒ b = − 1 − a
y = a x − 1 − a
a x − y − 1 − a = 0
Q = ( 8 , − 2) d = 5
| I 8 a +2 −1 − a I | |
| = 5 |
| √a2 + 1 | |
I 7 a + 1 I = 5
√a2 + 1
49 a
2 + 14 a + 1 = 25 a
2 + 25
24 a
2 + 14 a − 24 = 0 / : 2
12 a
2 + 7 a − 12 = 0
Δ = 49 − 4*12*(−12) = 49 + 576 =625
√Δ = 25
| | − 7 − 25 | | 32 | | 4 | | 18 | | 3 | |
a = |
| = − |
| = − |
| lub a = |
| = |
| |
| | 24 | | 24 | | 3 | | 24 | | 4 | |
| | 1 | | 3 | | 7 | |
b = − 1 + U4}{3} = |
| lub b = − 1 − |
| = − |
| |
| | 3 | | 4 | | 4 | |
Odp.
| | 4 | | 1 | | 3 | | 7 | |
y = − |
| x + |
| lub y = |
| x − |
| |
| | 3 | | 3 | | 4 | | 4 | |
16 mar 19:50
Anastazja: ślicznie dziękuję, wszystko już rozumiem
16 mar 20:01
===:
Jasiek się napracował
16 mar 20:05