matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja kwadratowa
5-latek :
W trojkat równoramienny o podsatwie a=12 i wysokości h=5 wpisano prostokąt jaka powinna być wysokość prostokąta aby jego pole było najwiekszse
16 mar 19:15
5-latek :
16 mar 19:34
===:
x
5
5
=
⇒ 30−5y=6x ⇒ x=5−
y
6−y
6
6
5
5
S=2xy=2y(5−
y)=10y−
y
2
6
3
S
max
dla y=3
16 mar 19:54
5-latek :
dziekuje bardzo
16 mar 20:13
===:
16 mar 20:16