Funkcja f jest określona wzorem
kamcio96: Funkcja f, której dziedziną jest zbiór (1,+∞), jest określona wzorem
f(x)=x+1+ (x+1)/x + (x+1)/x2 + (x+1)/x3 + ...
Wyznacz wszystkie argumenty, dla których funkcja f przyjmuje wartość 6.
16 mar 19:03
Janek191:
a
1 = x + 1
to
| | x + 1 | | x*(x + 1) | |
f(x) = |
| = |
| = 6 ⇔ x2 + x = 6 x − 6 ⇔ |
| | | | x − 1 | |
⇔ x
2 − 5 x + 6 = 0 ⇔ ( x − 3)*( x − 2) = 0 ⇔ x = 2 lub x = 3
16 mar 19:11
Godzio:
| | 1 | |
| |
| | < 1 |
| | x | |
16 mar 20:18
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
Tak miało być i jest  bo |
| < 1 i |
| < 1 |
| | 2 | | 3 | |
16 mar 20:28