funkcje
kasia: dziedziną funkcji f jest zbiór {−4, −3, −2,−1,0,1,2,3} Funkcja f każdemu ogumentowi
przporządkowuje jego kwadrat pomniejszony o 3. Podaj wzrór funkcji f i jej zbiór wartości.
16 mar 18:49
zef: f(x)=(x−3)2
16 mar 18:49
kasia: i tyle?
16 mar 18:51
zef: Zbiór wartości To R+
16 mar 18:52
5-latek : Popraw zbior wartości
dziedzina tej funkcji nie jest D=R
16 mar 18:54
kasia: nie rozumiem
16 mar 18:56
zef: Racja nawet nie patrzyłem że ten zbiór jest ograniczony :<.
Zbiór wartości to: ≤0;49≥ teraz powinno być dobrze
16 mar 19:01
5-latek : czego nie rozumiesz
f(x)=y=(x−3)2
dla x=−4 y= (−4−3)2=(−7)2=49
dla x=−3 y= (−3−3)2= (−6)2= 36
i td
16 mar 19:01
5-latek : Zef nie jest dobrze
Należy wypisac te konkretne liczby
co to znaczy ≤0,49≥?
To nic nie oznacza . Nawet gdybys chcoal zapisac to w postaci przedzialu to tez nie będzie
dobrze bo dziedzina to konktrene xsy
16 mar 19:05
zef: A no :< Czyli tu trzeba będzie wyliczyć wartość dla każdego x i zapisać to jako
Zbiór wartości:{49,36,25...}
Tak jak jak dałem zbiór wartości ≤0;49≥ można by było zapisać kiedy Df≤−4;3≥
16 mar 19:07
5-latek : Tak byłoby
Ale znowu zapis jest zly
Nie ma takiego zapisu przedzialu ≤,,,, ≥
Przedzial zapisujemy tak
Obustronnie otwtary (a,b) gdzie a<b ) wszędzie
Obustronnie domknięty <a,b>
lewostronnie domknięty <a,b)
prawostronnie domknięty (a,b>
16 mar 19:11