Równanie stycznej
chce5: Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)= x3 − x2 − x−1 w punkcie P(xo, 1)
16 mar 18:47
ICSP: Znaleźć współrzędne punktu a potem podstawić do wzoru.
16 mar 18:48
zef: f'(x)=3x2−2x−1
3x2−2x−1=1
x3−x2−x−1=1
Nie jestem pewien czy to ma być tak
16 mar 18:49
zef: ICSP a czy sposób w jaki ja chce to zrobić jest dobry?
16 mar 18:51
Metis: zef ale co ty liczysz?
Styczna to prosta : y=ax+b
gdzie a = f'(x0) − na podstawie geometrycznej interpretacji pochodnej
Trzeba obliczyć x0 .
f(x)=1
16 mar 18:53
Janek191:

x
03 − x
02 − x
0 − 2 = 0
x
0 = 2
f '(x) = 3 x
2 −2 x − 1
a = f '( 2) = 12 − 4 − 1 = 7
y = 7 x + b
1 = 7*2 + b ⇒ b = − 13
Odp. y = 7 x − 13
================
16 mar 18:56
zef: Janek napiszesz mi jak wyznaczyłeś x z x3−x2−x−2 ?
16 mar 18:58
Metis: f(x)=1.
16 mar 18:58
Janek191:
Rozwiązań szukamy wśród dzielników wyrazu wolnego 2, czyli wśród liczb : −1,1,−2,2
16 mar 19:02
zef: mając postać funkcji:
xn+xm+xo−6=0
Miejsca zerowe sprawdzamy poprzez szukanie dzielników wyrazu wolnego ?
16 mar 19:03
Janek191:
f(x) = 1
x3 − x2 − x − 1 = 1
x3 − x2 − x − 2 = 0
więc
x03 − x02 − x0 − 2 = 0
x0 = 2
bo 23 − 22 − 2 − 2 = 0
16 mar 19:04