funkcje
karola: wyznacz dziedzine funkcji f(x)=√−3−2x i podaj największą liczbę całkowitą należącą do tego
zbioru
16 mar 18:45
zef: −3−2x≥0
−2x≥3
2x≤−3
x≤−3/2
x≤−1,5
Czyli największa liczba całkowita należąca do dziedziny to −1.
16 mar 18:46
Janek191:
− 3 − 2 x ≥ 0 rozwiąż i wybierz największą liczbę całkowitą z tego rozwiązania
16 mar 18:47
Janek191:
−1 > − 1,5
Odp. − 2
16 mar 18:48
zef: Racja Janek, odp to −2, mój głupi błąd
16 mar 18:53
kasia: funkcja f określona na zbiorze licz rzeczywistych jest funkcją nie rosnącą. wiedząc że punkty
(−6:4) (−3:2) (1,2) i (4, −5) należą do jej wykrsu wyznacz wartość f(−2√2)
16 mar 18:55
zef: 4=−6a+b
−3=2a+b
Wyznacz wzór ogólny funkcji.
16 mar 19:10