matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciag arytmetyczny
lolek:
Wyznacz ciąg arytmetyczny a4= −6 a10= 12
16 mar 18:33
agulka:
a
4
=a
1
+3r a
10
=a
1
+9r
⎧
a
1
+3r=−6
⎩
a
1
+9r=12
⎧
r=3
⎩
a
1
=−15
(−15,−12,−9,−6,−3,0,3,6,9,12,...)−szukany ciąg arytmetyczny
16 mar 18:58
Eta:
a
10
−a
4
}{10−4}=r ⇒ r=3 a
n
=a
4
+(n−4)*r ⇒
a
n
=3n −18
16 mar 22:28
Eta:
Poprawiam zapis
a
10
−a
4
=r
10−4
16 mar 22:29