45
pies: oblicz granice ciagu an=
a)1+2+3...+(2n−1)2+4+6...+2n
b)1/n2 + 2/n2+ ... n/n2
nie rozumiem wogole jak to zrobic
16 mar 18:33
PrzyszlyMakler: Suma ciągu arytmetycznego
16 mar 18:36
PrzyszlyMakler: an − na górze 2n − 1, na dole 2n, a1 łatwo dostrzec r też. I voila!
16 mar 18:36
5-latek : | | 1 | | 2 | | 3 | | 4 | | n | |
b) an→∞ |
| + |
| + |
| + |
| +.....+ |
| = sprawadam do wspólnego |
| | n2 | | n2 | | n2 | | n2 | | n2 | |
mianownika
W liczniku masz sume ciągu arytmetycznego o 1 wyrazie 1 i a
n=n i r=1
| | (n+1)*n | |
Wiesz z eta suma wynosi |
| |
| | 2 | |
Rozpisuj sobie dalej
16 mar 18:38
Janek191:
| | 1 + 2 + 3 + ... + n | | 0,5n*(n +1) | |
b) bn = |
| = |
| = 0,5*(1 + 1n) |
| | n2 | | n2 | |
więc
lim b
n = 0,5*(1 + 0) = 0,5
n→
∞
16 mar 18:41
pies: a przyklad a ?
17 mar 18:44
pies: ok juz wiem
17 mar 18:46
pies: lol dlaczego w przykladzie b jest 0,5n+(n+1) lol a dlaczego nie n+(n−1)*1 .... tylko takie cos
co napisales
17 mar 19:09