Układ równań z dwoma niewiadomymi (ułamki z potęgami)
Kamil: Ułożyłem sobie do pewnego zadania układ równań, ale rozwiązując go dochodzę do momentu, gdzie
trudno jest dalej coś wyliczyć, a i tak wychodzą złe wyniki.
Albo popełniam gdzieś błąd w wyliczeniach, albo wybrałem złą metodę, a jest znacznie prostszy
sposób.
Czy mógłby ktoś dla mnie rozwiązać ten układ dokładnie go rozpisując, abym mógł sprawdzić co
robię źle ?
16 mar 18:28
zef: | a2 | | a2 | | a | | a | |
| = |
| = |
| * |
| |
| 1−q2 | | (1−q)(1+q) | | 1−q | | 1+q | |
3a=16−q
q=16−3a
240a=13056−2331a
2571a=13056
W ten sposób ale a wychodzi mi po przecinku. Dobrze przepisałeś przykład ?
16 mar 18:33
Mila:
q≠1 i q≠−1
| a2 | | 256 | |
| = |
| dzielimy stronami |
| (1−q)*(1+q) | | 15 | |
| a | | (1−q)*(1+q) | | 16 | | 15 | |
| * |
| = |
| * |
| ⇔ |
| 1−q | | a2 | | 3 | | 256 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
16*(1+q)=5a
| | a | | 16 | |
podstawiamy do (1) |
| = |
| ⇔3a=16*(1−q)⇔ |
| | 1−q | | 3 | |
| | 16*(1+q) | |
3* |
| =16*(1−q) /:16 |
| | 5 | |
3+3q=5−5q
−2=−8q
=======
16 mar 18:48
Kamil: Dzięki Mila, właśnie takie wyniki miały być. Troche ci dziwnie ułamek w poście porozciągało,
ale ogarniam.
Hmmm, ja próbowałem po prostu wyznaczyć z pierwszego równania "a" a później podstawić do
drugiego (w nawiasie podniesionym do kwadratu oczywiście) i coś źle mi wychodziło.
Na twój sposób chyba bym nie wpadł i nawet nie wiedziałem że jest coś takiego jak "dzielenie
stronami", z tego co widze polega ono na:
Pomnożeniu lewej strony pierwszego równania i odwrotności lewej strony drugiego równania a
potem przyrównania do prawej strony pierwszego równania mnożonej przez odwrotność prawej
strony drugiego równania.
L1=P1
L2=P2
Dobrze rozumiem ?
@zef: Na początku przy mnożeniu "na krzyż" masz chyba błąd, powinno być: 3a=16*(1−q) czyli
3a=16−16q
16 mar 19:22
zef: Tak kamil, właśnie na samym początku zrobiłem błąd, ale mój sposób liczenia jest dobry i możesz
go przeanalizować
16 mar 19:23
Kamil: zef twój sposób mi się wydaje znacznie prostszy, ale nie rozumiem:
Skąd to się wzięło ?
16 mar 19:32
Kamil: zef, przyzywam cię xD
16 mar 20:00