Obwód trójkąta formnego.
bryks: Oblicz obwód trójkąta foremnego, wiedząc, że pole koła wpisanego w ten trójkąt jest równe 12pi
cm2.
30 gru 14:08
Godzio:
2πr
2 =12π
r=
√6
6
√2 = a
30 gru 14:11
bryks: W odpowiedziach mam 36cm. :<
30 gru 14:15
Godzio:
nie wiem coś mi się miesza wiem gdzie błąd sorki
30 gru 14:18
Godzio:
πr
2 = 12π
r=2
√3
a=U{2
√3*6}{
√3 = 12
l = 3*12 = 36
po pierwsze nie wiem skąd mi się wzieło pole 2πr
2 a po drugie obliczyłem Pole
30 gru 14:19
mix:
Godzio się pomylił
P
koła =
πr2 .......

to: r
2= 12 =>
r=2√3
to: Ob= 3a =
36 cm
30 gru 14:22
mix:
30 gru 14:23
bryks: Dzięki
30 gru 14:26