46
pies: oblicz granice ciagu an=3n−√9n2+n
16 mar 18:15
5-latek : | | 3n+√9n2+n | |
Pomnoz licznik i mianownik przez |
| |
| | 3n+√9n2+n | |
16 mar 18:22
pies: 5 laatku wlasnie w takim 1 zadaniu : patrzaj :
obl granice : an=√4n2+n −√4n2−n
pomnozylem tak jak u gory
i mi wyszlo
4n2+n−4n2+nv4n2+n+v4n2−n = 2n+oo to co teraz
16 mar 18:26
grzest:
Niedawno było tłumaczone szarlotce, że tym przypadku postępujemy standardowo, przeksztacając
wyrażenie z różnicą pierwiastków (3n=
√(3n)2) przy pomocy wzoru:
16 mar 18:27
pies: help
16 mar 19:34
5-latek : Pozniej spojrze
16 mar 19:38
pies: ;
17 mar 15:32
Janek191:
| | 9 n2 − (9 n2 + n) | | − n | |
an = |
| = |
| = |
| | 3n + √9 n2 + n | | 3n + √9 n2 + n | |
dzielimy licznik i mianownik przez n
więc
| | − 1 | | 1 | |
lim an = |
| = − |
| |
| | 3 + √9 + 0 | | 6 | |
n→
∞
17 mar 16:24
pies: ale nie w tym przykladzie ten umiem
17 mar 17:11
pies: ale dlaczego z dzelenia przez n wyszlo ci √9+1/n
17 mar 17:12
Kacper: bo √9n2+n = n*√9+ 1n
17 mar 17:25
pies: no chyba nie bardzo
17 mar 17:46
5-latek : Bardzo
pies bardzo
| | 1 | |
Bo jak wciągniesz teraz czynnik (n) pod pierwiastek to dostaniesz √9*n2+ |
| *n2 |
| | n | |
=
√9n2+n
17 mar 19:23