matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
Igor:
1
(
)
x+1
* 2
1/x+1
=
√
2
x
2
2
−x−1
*2
1/x+1
=2
1/2x
1
1
−x−1+
+1=
x
x
2
1
1
−x+
=
x (/*2)
x
2
2
−2+
=x /*(x)
x
−2x+2=x
2
0=x
2
+2x−2 Nie popełniłem nigdzie błędu?
16 mar 18:15
Igor:
Podbijam.
16 mar 18:27
Igor:
16 mar 18:43
Igor:
16 mar 19:07
===:
mnożysz (−x)*2 i otrzymujesz −2
?
16 mar 19:14
Yobo:
Czyli
1
1
−x+
=
x /*2
x
2
2
−2x+
=x /*x
x
−2x
2
+2=x
2
−3x
2
=−2 3x
2
=2
3
3
x=
v −
2
2
16 mar 19:33