#workout 19
PrzyszlyMakler: Oblicz zbiór wartości f(x) = sinx + cosx gdzie x∊<0; 2π>
To zrobiłem, że sin x + sin (90−x) = 0
Ale nie wiem co dalej.
W zadaniu pytają o zbiór wartości, ale mam pytanie czy da się to obliczyć [dysponując wiedzą do
matury rozszerzonej?)
16 mar 18:05
16 mar 18:06
PrzyszlyMakler: Ta funkcja będzie 'delikatnie dłuższa' i dla najwyższej punktu będzie miała
√2 i będzie
przesunięta o 45 stopni w lewo, lecz nie rozumiem powiązania z moim pytaniem. Tzn.. no nie
rozumiem..
16 mar 18:12
ICSP: Rozpisałeś sinusa ze wzoru na sinus sumy kątów ?
16 mar 18:19
PrzyszlyMakler: | | x + 90 − x | | x−90+x | |
2sin |
| cos |
| = 2sin90*cos(x−45) = 2cos(x−45) |
| | 2 | | 2 | |
16 mar 18:25
PrzyszlyMakler: Mały błąd się wkradł. 2sin45st*cos(x−45) = √2*cos(x−45)
16 mar 18:30
PrzyszlyMakler: #help z dokończeniem.
16 mar 18:42
Metis: Zle rozpisałeś.
16 mar 18:43
PrzyszlyMakler: A zechciałbyś wskazać błąd, któregom ja nie jest w stanie dostrzec?
16 mar 18:45
PrzyszlyMakler: ICSP, niestety nie mam jeszcze swobody w trygonometrii. Pomożesz? Tzn.. Dlaczego Ty mi dałes na
samym początku inną funkcje, a mi wyszła inna? To, to samo? Wytłumacz.
16 mar 18:49
Metis: Hmmmm
| | π | | π | |
Racja  sin(x+ |
| )=cos(x− |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
Tak
ICSP piszę w tym roku
16 mar 18:50
ICSP: Bez różnicy jak napiszesz. Wszystkie te trzy funkcje są sobie równe.
16 mar 18:51
ICSP: To sprzątam
16 mar 19:05
Metis:
16 mar 19:09