znajdź równanie prostej, która...
candy: znajdź równanie prostej, która przechodzi przez punkt K= (5,2) i do prostej y=2/5x + 3 jest a)
równoległa, b) prostopadła.
16 mar 17:56
zef: a) a1=a2
b) a1*a2=−1
Taka mała podpowiedź
16 mar 17:56
candy: a jakiś wzór jest na to ?

bo nie mam żadnego pojęcia o tym, a jest mi to bardzo potrzebne
16 mar 17:58
candy: niestety taka mała popowiedź nic mi nie daje ; /
16 mar 17:59
zef: y=2/5x+3 K=(5,2)
a) y2=2/5x+b
2/5x+b=2
2/5*5+b=2
2+b=2
b=0
więc y2=2/5x
b)y2=−5/2x+b
2=−5/2*5+b
2=−25/2+b
b=29/2
y2=−5/2x+14,5
16 mar 18:03
5-latek : Owszsem jest na to wzor
Rownanie prostej o zannym wspolczynniku kierunkowym a i przechodzącej przez dany punkt jest
takie
y=a(x−x0)+y0 gdzie x0 ,y0 to wspolrzedne punktu
16 mar 18:06
..: dziękuje bardzo za pomoc

a czy nie ma jakiegoś łatwiejszego zapisu ?; )
16 mar 18:23
5-latek : To jest najlatwiejszsy zapis
16 mar 18:24
..: dziękuje bardzo
16 mar 18:25