Wariancja i wartosc oczekiwana
Kama: Kazda awaria powoduje strate rowna 500 zlotych. Na podstawie podanego rozkladu awarii oblicz
wariancje i wartosc oczekiwana dziennej straty tej firmy.
Rozklad wyglada nastepujaco:
x | 0 | 1 | 2
P(x)|0.7|0.2|0.1
Policzylam to, jednak moj wynik wariancji rozni sie mocno od podanego w rozwiazaniach. Czy ktos
moglby mi wskazac i wytlumaczyc blad jaki popelniam?
Wartosc oczekiwana:
E(X) = (0 * 0.7 + 1 * 0.2 + 2 * 0.1) * 500 = 200 − i to zgadza sie z odpowiedziami
Var(X) = E(X − E(X))2 = E(X2) − (E(X))2
E(X2) = ((0 * 0.7 + 1* 0.2 + 22 * 0.1) * 500)2 = 3002 = 90000
(E(X))2 = 2002 = 40000
Var(X) = 90000 − 40000 = 50000 − koncowy wynik w rozwiazaniach to 110
Gdzie robie blad?
16 mar 17:42