Rownania
Magda: Jak to rozwiązać?
5x5 − 10x2 +5X=0
5x3 −7x2 + 3x−3=0
16 mar 17:13
Jack: a)
+ 5X?
podziel przez 5...
16 mar 17:16
Magda: Taaa żeby to takie proste było
Wychodzi mi 5X(x
4−2x+1)=0
To w środku hornerem i zostaje
5X(x
3−x
2)=0
Czyli X=0 lub X =1?
Coś mi się wydaje ze to źle zrobiłam
16 mar 17:19
Jack: czy X to to samo co x ?
jesli tak to masz
5x5 − 10x2 + 5x = 0 ///(dzielisz przez 5)
x5 − 2x2 + x = 0
x(x4 − 2x + 1) = 0
x = 0 lub x4 − 2x + 1 = 0
Te drugie wyrazenie mozna hornerem/pogrupowac :
x4 − 2x+1 = x4 − x − x + 1 = x(x3 −1) − 1(x−1) =
= x(x−1)(x2+x+1) − 1(x−1) = (x−1)(x(x2+x+1) − 1) =
= (x−1)(x3 + x2 + x −1) =
stad mamy rozwiazania x = 1 lub x = 0
teraz jeszcze z tego rozwiazanie :
(x3 + x2 + x −1) = 0
16 mar 17:24
Magda: No to w pierwszym przykładzie dobrze zrobiłam, a jak z drugim? Nie da się tego pogrupowac
A hornerem raczej się tego nie zrobi
16 mar 17:36
Jack: szukaj pierwiastkow moze sie jakies znajda...
zanasz twierdzenie o pierwiastkach wymiernych?
16 mar 17:38
grzest:
x
4−2x+1= (x−1)(x
3+x
2+x−1).
Ale dlaczego zmienna x raz jest pisana jako x, by po chwili przybrać postać X, mie mam pojęcia.

Wyrażenie trzeciego stopnia w nawiasie ma oczywiście także rzeczywiste miejsce zerowe.
Oto ono:
| | 1 | | 2 | | 1 | |
x = |
| (17+3 √33)1/3− |
| 1/3− |
| . |
| | 3 | | (17+3 √33) | | 3 | |
16 mar 17:54
Magda: To X to jest x, nie wiem czemu ale autokorekta to zmieniła, użyłam twierdzenia o pierwiastkach
wymiernych
Wyszły mi takie możliwe miejsca zerowe
−3,3,−1,1, 1/5, −1/5, 3/5, −3/5
Ale żadne nie jest równe zeru

chyba robie cos zle
16 mar 17:57
grzest:
Równanie 5x
3 −7x
2 + 3x−3=0 nie ma rozwiązań w liczbach wymiernych, dlatego metoda dzielników
nie dała pozytywnych wyników.
Istnieją ogóne metody rozwiązywania równań trzeciego stopnia, np. za pomocą wzorów Cardano.
Jedyny pierwiastek rzeczywisty tego równania ma postać:
| | 1 | |
x = |
| (7+(883−45 √385)1/3+(883+45 √(385)1/3)≈1,2945. |
| | 15 | |
Istnieją jeszcze dwa pierwiastki zespolone.
17 mar 13:16
grzest:
Przepraszam, powinno być:
| | 1 | |
x= |
| [7+(883−45 √385)1/3+(883+45 √385)1/3]. |
| | 15 | |
17 mar 13:22