Pomocy
Nowy: Proszę o pomoc. Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny. Jakie są
dlugości
przyprostokątnych jeżeli przeciwprostokątna ma długość 10?
A drugie zadanko to
a) 7+11+15+...+47+51
b) Oblicz sumę wszystkich liczb dwucyfrowych nieparzystych
Proszę o pomoc albo chociaż nakierowanie jak bym mógł to dalej rozwiązać
zę o pomoc z
30 gru 14:00
Godyio:
a
2 + b
2 = 10
2
(2b−10)
+b
2 = 100
4b
2 − 40b + 100 +b
2 = 100
5b
2 − 40b =0
b
2 − 8b =0
b(b−8)=0
b=0 v b=8
odpada b=8 więc a=6
30 gru 14:06