zbiór wartości funkcji
szarlotka: wskaż zbiór wartości funkcji f(x) = |x−7|x−7 + x|x| + |x+7|x+7
jak sie za to wziac? poopuszczac moduly?
16 mar 15:56
grzest:
Należy korzystać z definicji wartości bezwzględnej:
| | ⎧ | x gdy x≥0 | |
| |x| = | ⎨ | | .
|
| | ⎩ | −x gdy x<0 | |
Funkcję f(x) będziemy mogli zapisać jako:
| | ⎧ | f1(x) gdy x∊(a,b) | |
| f(x) = | ⎨ | f2(x) gdy x∊(c,d) | .
|
| | ⎩ | itd... | |
Wtedy będzie łatwiej.
16 mar 16:12
16 mar 16:28
PW: Prościej mówiąc:
Każdy z trzech składników jest równy 1 lub −1 (zależnie od tego, czy wyrażenie między
kreseczkami wartości bezwzględnej jest dodatnie, czy ujemne).
16 mar 16:34