Planimetria
Marian: Punkt S jest srodkiem boku AD równoległoboku ABCD. Odcinek BS przecina przekątną AC w punkcie
P. Uzasadnij, że pole trójkąta APS jest cztery razy mniejsze od pola trójkąta PBC.
16 mar 15:01
Marian: !
16 mar 15:31
Marian: ?
16 mar 15:59
Eta:

Dorysuj odcinek CS
Zauważ trapez ABCS gdzie AS ∥BC
| | 2b | |
trójkąty PBC i APS są podobne z cechy (kkk) w skali k= |
| =2 |
| | b | |
c.n.u
16 mar 16:37
===:

a cóż tu uzasadniać ... trójkąty podobne ... skala podobieństwa k=2 ... to pole ... k
2 razy
większe
16 mar 16:43
Eta:
16 mar 16:46
Eta:
A ja wolę trapezy niż trójkąty
16 mar 16:48
Marian : Dziękuje
16 mar 16:48