cena butow zmniejszyła sie dwukrotnie o 10 %, po obnizkach buty kosztowly 162 zł
krzysiek: cena butow zmniejszyła sie dwukrotnie o 10 %, po obnizkach buty kosztowly 162 zł. oblicz
poczatkowa cene butow?
30 gru 13:57
Godyio:
x−10%x − 10%(x−10%x) = 162
x−10% − 10%x − 1%x =162
79%x =162
x=225
30 gru 14:02
krzysiek: 200 zł
30 gru 14:04
Godyio: rzeczywiście pomyłka już poprawiam
30 gru 14:07
Godzio:
x−10%x − 10%(x−10%x) = 162
x−10%x − 10%x + 1%x =162
81%x=162
x=200
30 gru 14:08
mix:
Najprościej tak :
x*0,9*0,9= 162
o,81x= 162 => x=200 zł
30 gru 14:25