ostrosłup
mar: Ostrosłup prosty ma w podstawie trójkąt równoramienny o boku 16cm i dwóch 17cm. Wszystkie
krawędzie boczne są nachylone do podstawy pod kątem a takim, że sin a =
√2/2. Oblicz
wysokość ostrosłupa.
Doszedłem do tego, że H =
√2/2 * b; b − krawędź boczna
Dalej nie wiem... Proszę o pomoc
16 mar 14:58
dero2005:
Oblicz promień okręgu opisanego na podstawie
16 mar 15:23
mar: Z tego wzoru R=abc/4P ?
Jeśli tak to promień wychodzi 289/30
I jeśli dobrze widzę to tyle samo ma wysokość tego ostrosłupa, czy tak?
16 mar 22:04
dero2005:
Tak
17 mar 09:50