workout
PrzyszlyMakler: Z cyklu szybkich pytań:
| | 1 | |
0,5ctg2135 = 0,5ctg2 (180−45) = − |
| ctg2 *45 = −0,5 |
| | 2 | |
A w odpowiedziach jest 0,5. Dlaczego? Przecież 135st to druga ćwiartka dla której ctg jest
ujemny.
Proszę o wytłumaczenie.
(P.S da się jakoś zrobić na forum symbol stopnia?)
16 mar 14:40
Jack: Masz ctg
2...
Rozpisz to tak

:
| 1 | | 1 | |
| ctg 135* ctg 135 = |
| (−1)* (−1) = 0,5 |
| 2 | | 2 | |
16 mar 14:43
PrzyszlyMakler: Rozumiem. Bardzo logiczne. Danke szun. ; )
16 mar 14:44
Jerzy:
ctg135 = −1 , a (−1)2 = 1
16 mar 14:45
Jakub: Stopień można pisać jak potęgę z literką "o" w wykładniku potęgi np. 30o
16 mar 14:50
PW: A "fachowo" Alt0176 z klawiatury numerycznej − jest to specjalny znak w zestawie, ale nie można
go bezpośrednio z klawiatury.
36°
16 mar 16:01
PrzyszlyMakler: | | sin2x | | cos2x −sin2x | |
Kolejne szybkie pytanie. Jak to możliwe, że 1 − |
| = |
| |
| | cos2x | | cos2x | |
Mógłby mi ktoś to rozpisać? Naprawdę.. patrzę na to i nie mogę dojść jak to rozwiązać..
16 mar 16:02
PrzyszlyMakler: OK. Już wiem...
16 mar 16:06
PrzyszlyMakler: Przepraszam za beznadziejnie banalne pytania.
16 mar 16:06