równaia
kasia: Rozwiąż równania :
1. 3(x−1) < 6x+5
2. 4(x−2) = 4x−2
16 mar 14:03
Jerzy:
Jak byś to liczyła ?
16 mar 14:05
kasia: no chyba pierw nawiasy a potem niewiadome na jedna a wiadome na drugą ?
16 mar 14:06
Janek191:
To licz
16 mar 14:07
Jerzy:
Dokładnie...licz
16 mar 14:08
kasia: nie radze sie za badzo z tym czy ma byc − czy +
16 mar 14:11
Jerzy:
Jak przenosisz, to zmieniasz znak
16 mar 14:13
kasia: 1, 3x−3 <6x + 5
3x−6x < 3+5
3x<8 /3
x < 8
dobrze ?
16 mar 14:14
Jerzy:
Nie...3x − 6x = ?
16 mar 14:16
kasia: 3x−6x = 3x
16 mar 14:17
Jerzy:
Nie
16 mar 14:18
kasia: a to : − 3 x
16 mar 14:20
kasia: czyli ba x<−8
16 mar 14:22
Janek191:
− 3 x < 8 / : (−3) dokończ
16 mar 14:24
Jerzy:
−3x < 8 .. dalej
16 mar 14:24
kasia: to bd albo x<−8
albo x< −2,6
16 mar 14:29
16 mar 14:34
kasia: 4(x−2)=4x−2
4x−8 = 4x−2
4x−4x = −8−2
x=10
?
16 mar 14:36
Jerzy:
4x − 4x = ?
16 mar 14:37
kasia: o
16 mar 14:39
Jerzy:
Czyli: 0 = 6 .... równanie sprzeczne ( brak rozwiązań )
16 mar 14:42
kasia: to nie takie trudne
16 mar 14:43
5-latek : Dla ucznia liceum czy technikum raczej nie powinno być trudne .
16 mar 16:58