geometria analityczna
Bardzo potrzebne! :) :
Wyznacz te wartości parametru m (m∊R) dla których okręgi o1: (x−3)2 + (y−m)2=2
oraz o2: x2 + y2 − 2mx − 6y + 9− m2=0 są rozłączne zewnętrznie.
16 mar 14:01
Janek191:
S
1 = ( 3, m) r
1 =
√2
oraz
( x − m)
2 − m
2 + ( y − 3)
2 − 9 + 9 − m
2 = 0
( x − m)
2 + ( y − 3)
2 = 2 m
2
S
2 = ( m, 3) r
2 =
√2 m
Ma być
I S
1 S
2 I > r
1 + r
2
Dokończ
16 mar 14:05
Bardzo potrzebne! :) : Czy to będzie dobrze?
|S1 S2|=√ 2m2 −12m +18
√ 2m2 −12m +18> √2 + √2m (ponoszę do kwadratu)
2m2 −12m +19 >2+2m2
12m − 17<0
m< 17 12
16 mar 14:32