Czy zbiór jest ciałem?
pp: Czy zbiór liczb a+bw, gdzie w =e(2/3)*π jest ciałem? Mam problem z ustaleniem, czy istnieje
element
odwrotny.
16 mar 14:00
jc: Z jakiego zbioru bierzesz a, b? Czy na pewno dobrze zapisałeś w?
a, b − liczby wymierne, w − jak wyżej ⇒ to nie jest ciało
a, b − rzeczywiste lub zespolone ⇒ ciało
a, b − rzeczywiste, 1 + w + w2 = 0 ⇒ ciało liczb zespolonych
a, b − ułamki, 1 + w + w2 = 0 ⇒ też ciało, ale należy to sprawdzić.
(a,b) ≠ (0,0)
(a + bw)(x+yw) = 1 ⇔ ax − by = 1, bx + (a−b)y=0
układ równań ma rozwiązanie ⇔ a2 −ab + b2 ≠ 0, czyli (a,b) ≠ (0,0).
16 mar 14:21
pp: Już wiem.Faktycznie źle to zapisałam. Poprawiam: w=e(2/3)*π*i ; a,b∊ℛ
17 mar 11:56