Geometria analityczna
Geometria analityczna - liceum:
zad.1
Punkty A(−3,1) B(2,0) i C(−1,−1) tworzą trójkąt ABC.
a)Wyznacz współrzędne trójkąta A'B'C' będącego obrazem trójkąta ABC w
przekształceniu, w którym punkt A' jest obrazem punktu A w symetrii
osiowej względem prostej x=−1, punkt B' jest obrazem punktu B w translacji
o wektor [−3,−1], natomiast C' jest obrazem punktu C w jednokładności o środku
w punkcie B i skali −2
b) Oblicz o ile % pole trójkąta A'B'C' jest większe od pola trójkąta ABC.
16 mar 13:55
Metis: Skąd to zadanie?
16 mar 14:19
Janek191:

A = ( − 3, 1) A ' = (x , 1)
A ' = ( 1, 1)
========
B = ( 2, 0)
więc
B ' = ( 2, 0) = [ − 3, − 1] = ( 2 − 3, 0 − 1) = ( − 1 , − 1) = C
B ' = ( − 1, − 1)
==========
C = ( − 1, − 1) B = ( 2, 0)
więc
→ → →
BC ' = k BC = − 2 BC
[ x − 2, y − 0 ] = − 2*[ − 1 − 2, − 1 − 0 ] = [ 6, 2 ]
x − 2 = 6 y = 2
x = 8 y = 2
C ' = ( 8, 2)
========
16 mar 14:20
Janek191:
Miało być:
B ' = ( 2, 0) + [ − 3, − 1 ] = ( − 1, − 1) = C
16 mar 14:21